wtorek, 27 stycznia 2015

Dieta a trądzik



Trądzik jest chorobą skóry, która nęka zarówno nastolatków, jak i osoby dorosłe. Na szczęście da się z nią wygrać, wymaga to jednak podjęcia kompleksowych działań. Wizyty u dermatologa i stosowanie odpowiednich kosmetyków nie wystarczą – potrzebna jest też odpowiednia dieta.

Czego unikać?
Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie i ogólną kondycję, ale także na stan skóry. Nie bez powodu zatem jest tak ważnym aspektem w walce z trądzikiem, przy czym trzeba pamiętać o tym, że sama dieta cudów nie zdziała. Jest jednym z wielu elementów leczenia. Osoby dotknięte trądzikiem powinny całkowicie zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów, fast foodów oraz sklepowych słodyczy. W rachubę nie wchodzą też kolorowe napoje gazowane czy nafaszerowane cukrem i chemią soki z kartonów. Kawę czy herbatę należy dawkować z rozsądkiem, zapomnieć natomiast trzeba o takich używkach jak alkohol czy papierosy.
Co jeść?
Zasada jest generalnie taka, że im świeższe i mniej przetworzone produkty, tym lepiej. W jadłospisie chorego nie może zabraknąć m. in. produktów bogatych w błonnik, który przyśpiesz metabolizm i proces usuwania toksyn z organizmu. Można go znaleźć np. w otrębach, kaszach, nasionach roślin strączkowych, suszonych owocach i pełnoziarnistym pieczywie. Zwalczaniu trądziku sprzyjają ponadto witaminy A (jej źródła to np. marchew, papryka, pomidory, szpinak, brokuły, sałaty) i B (jej źródła to np. orzechy, pestki, mięso drobiowe, ziemniaki). Do picia polecane są w szczególności herbaty ziołowe oraz niegazowana woda mineralna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz