Trądzik jest chorobą skóry, która
nęka zarówno nastolatków, jak i osoby dorosłe. Na szczęście da się z nią
wygrać, wymaga to jednak podjęcia kompleksowych działań. Wizyty u dermatologa i
stosowanie odpowiednich kosmetyków nie wystarczą – potrzebna jest też
odpowiednia dieta.
Czego unikać?
Nie od dzisiaj wiadomo, że
jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie i ogólną kondycję, ale także na
stan skóry. Nie bez powodu zatem jest tak ważnym aspektem w walce z trądzikiem,
przy czym trzeba pamiętać o tym, że sama dieta cudów nie zdziała. Jest jednym z
wielu elementów leczenia. Osoby dotknięte trądzikiem powinny całkowicie
zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów, fast foodów oraz sklepowych
słodyczy. W rachubę nie wchodzą też kolorowe napoje gazowane czy nafaszerowane
cukrem i chemią soki z kartonów. Kawę czy herbatę należy dawkować z rozsądkiem,
zapomnieć natomiast trzeba o takich używkach jak alkohol czy papierosy.
Co jeść?
Zasada jest generalnie taka, że
im świeższe i mniej przetworzone produkty, tym lepiej. W jadłospisie chorego
nie może zabraknąć m. in. produktów bogatych w błonnik, który przyśpiesz
metabolizm i proces usuwania toksyn z organizmu. Można go znaleźć np. w
otrębach, kaszach, nasionach roślin strączkowych, suszonych owocach i
pełnoziarnistym pieczywie. Zwalczaniu trądziku sprzyjają ponadto witaminy A
(jej źródła to np. marchew, papryka, pomidory, szpinak, brokuły, sałaty) i B (jej
źródła to np. orzechy, pestki, mięso drobiowe, ziemniaki). Do picia polecane są
w szczególności herbaty ziołowe oraz niegazowana woda mineralna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz